AZCDe PAC-fractie gaat dinsdag 13 september 2016, tijdens de commissievergadering, vragen stellen (vragenuur) over de ontwikkelingen ten aanzien van asielzoekers.

In verband met de landelijke trend dat er minder asielzoekers in ons land instromen heeft over de eventuele gevolgen hiervan afgelopen week zowel landelijk als provinciaal overleg plaatsgevonden. Uit een uitgelekte mailwisseling van de burgemeester van Tynaarlo en fractievoorzitters blijkt dat er voorlopig geen asielzoekerscentrum komt in Zuidlaren.

In het radioprogramma Cassata van j.l. zaterdag gaf Commissaris van de Koning Tichelaar aan dat wanneer alle handtekeningen gezet zijn de realisatie van een AZC doorgaat. En wanneer dat niet aan de orde is het aan de participanten is om met elkaar in gesprek te gaan: de gemeente, de ondernemers, het COA en de provincie. Maar gaf Tichelaar aan: uiteindelijk ligt het wel of niet doorgaan, na advies vanuit de provincie, in handen van de staatssecretaris en die heeft toegezegd om voor 15 oktober met een besluit te komen.

In hetzelfde programma gaf Tichelaar waarschijnlijk een schot voor de boeg: mogelijk wordt een azc in kleinere omvang toegestaan wanneer de rest van de plaatsen gebruikt worden voor statushouders die nog geen eigen woning hebben.

Opvallend en slecht wat het PAC betreft is dat inwoners van Oosterhesselen maar ook de raad niet door het college worden geïnformeerd over de gang van zaken maar de informatie uit de pers moeten vernemen.

Vragen m.b.t. deze ontwikkelingen:

  1. De burgemeester is aanwezig geweest bij het gesprek binnen onze provincie. Graag van hem informatie over hoe hij dit gesprek heeft ervaren, wat de inzet en het advies van het college was aan de commissaris van de Koning en wat volgens hem de mogelijke gevolgen voor de geplande realisatie van een AZC in Oosterhesselen kan zijn.
  2. Zijn alle handtekeningen m.b.t. het AZC in Oosterhesselen gezet?
  3. Is er contact geweest met het COA over een eventuele andere invulling van de reeds overeengekomen bestuursovereenkomst?
  4. Vanuit welke juridische positie kan de staatssecretaris eventueel de bestuursovereenkomst met het COA openbreken wanneer deze niet voldoet aan de eisen van de nieuwe ontwikkelingen?
  5. Bent u het met het PAC eens dat u, gelet op bovenstaande ontwikkelingen, als locaal bestuur verantwoordelijk bent voor een open en transparante informatie verstrekking aan de inwoners van Oosterhesselen. Zo ja, wanneer gebeurt dit? Zo nee, wat is hiervan dan de reden?
  --11 september 2016

 


Voor meer informatie:
Herman Scholte, fractievoorzitter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0524-513598

Deel dit artikel op

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn