De regenboogvlag van de LHBT gemeenschap foto PixabayTijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 28 februari 2017 is een motie aangenomen om ook Coevorden een Regenbooggemeente te laten zijn. PAC raadslid Jerry Stoker heeft samen met Nina Jasperse (PvdA) het initiatief uitgewerkt en de afgelopen week de andere raadsfracties geïnformeerd en hen de mogelijkheid geboden om de motie mede te ondertekenen. De fractievoorzitters van D'66 en het CDA hebben daar positief op gereageerd.
De motie werd door de gehele gemeenteraad gesteund.

Lees hier de motie in PDF-formaat.

Meer informatie over dit onderwerp:
In Nederland zijn 44 zogenaamde Regenboog Gemeenten die werk maken van inclusief beleid voor LHBT’s. Deze gemeenten hebben een convenant ondertekend waarin zij verklaren dat zij de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI‘s) willen helpen verbeteren. (intersekse: geslachtskenmerken van beide geslachten)

De provincie Drenthe was de eerste Regenboogprovincie in het land en inmiddels zijn er 8 Drentse gemeenten die zich Regenboog Gemeente noemen.
De directe aanleiding voor het indienen van deze motie is gelegen in het feit dat in het weekeinde van 30 januari 2017 een geweldsincident in Coevorden heeft plaats gevonden waarbij een jonge homoseksuele man het slachtoffer is geworden. Daarnaast hebben er in de afgelopen jaren ook andere (soortige) incidenten in de gemeente plaats gevonden waarbij discriminatie op grond van seksuele voorkeur een rol speelde.

De rol van de Gemeente inzake veiligheid, sociale acceptatie en emancipatie moet niet worden onderschat.

- Wanneer 6%-7% van de burgers in een gemeente homoseksueel, lesbisch of transgender is dan is het goed in de communicatie rekening te houden met deze diversiteit.
- De Gemeente vindt burgerparticipatie in de breedste zin van het woord belangrijk, hebben we daarbij ook voldoende oog en oor voor de LHBT gemeenschap?
- De gemeente is in grote mate verantwoordelijk voor zorg- en ondersteuning in het gemeentelijk domein. Hebben we daar met onze partners voldoende oog voor diversiteit?
- Is er binnen het onderwijs voldoende aandacht voor vragen omtrent seksuele en genderdiversiteit?
- Is er voldoende monitoring en zicht op veiligheid op scholen?
- Is seksuele – en genderdiversiteit onderdeel van gesprekken met sportverenigingen?
- Vragen we van de GGD specifieke ondersteuning?

Om het College te helpen (met bovenstaande vragen) heeft het PAC een document inzake Gemeentelijk LHBT ondersteuning van MOVISIE, kennis en aanpak van sociale vraagstukken, 2016 aangeboden.

Lees ook de artikelen in de media over dit onderwerp:
- RTVDrenthe


 Voor meer informatie:

Jerry Stoker
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0524-517051
06-44084519

Deel dit artikel op

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn