4en5meiVanavond, 4 mei 2017, waren Irene Driehuis, Jerry Stoker en Herman Scholte aanwezig bij de 4 mei herdenking in Oosterhesselen. Namens het gemeentebestuur mocht Herman een korte toespraak houden.

Toespraak Herman Scholte:

Geachte aanwezigen,

Tijdens vijf oorlogsjaren waren we onze vrijheid kwijt. Sinds de bevrijding geven we de vrijheid door van generatie op generatie .

Dat is belangrijk, zeker in deze tijd. Helemaal als je je beseft dat niet alle landen vrijheid kennen.
Samen zijn we er verantwoordelijk voor om de vrijheid in stand te houden en mensen die in onvrijheid leven bescherming te bieden. Hierbij is het belangrijk dat we blijvend verbinding maken tussen het verleden en de toekomst, tussen oud en jong.
Hier in Oosterhesselen gebeurt dat. Onder andere door schoolkinderen en leerlingen van het Esdal College die een bijdrage leveren aan deze herdenking. Maar ook door inwoners die hun persoonlijk verhaal vertellen of op de basisschool kinderen vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Over de geschiedenis van Oosterhesselen.
Bijvoorbeeld over de inzet van burgemeester Cornelis de Kock om zoveel mogelijk mensen uit handen van de nazi’s te houden en van wethouder Johannes Post die vele joden hielp bij het onderduiken.
Verhalen blijven vertellen, blijvend herdenken, heel belangrijk dus.
Vandaag herdenken we ook alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Als we denken aan de Tweede Wereldoorlog moeten we constateren dat steeds minder mensen de verhalen van die gruwelijke oorlogsjaren persoonlijk door kunnen vertellen.
Het is daarom onze taak deze verhalen nooit te vergeten en deze te blijven vertellen.
Het is deze betrokkenheid die we met z’n allen moeten koesteren.

Laten we er samen voor zorgen dat de jeugd van een
toekomst in vrijheid kan genieten.

4mei oosterhesselen


Voor meer informatie:

Herman Scholte, fractievoorzitter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0524-513598

 

Deel dit artikel op

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn