PAC Nieuwsbrief Nr. 026 – 7 november 2013

PAC motie langere termijnvisie takendiscussie vindt geen steun

In de raadsvergadering van 5 november 2013 is een motie van het PAC, om onder andere het document “Kracht van Coevorden” te betrekken in de besluitvorming over de takendiscussie, gesneuveld. Al voor de vergadering bleek dat PvdA, CDA en VVD de rijen hadden gesloten. Alleen de optie om aan te sluiten bij hun amendement om de besluitvorming over de takendiscussie te beperken tot het uitgewerkte voorstel bleef over. Een door raadslid Herman Scholte goed beargumenteerde motie, om juist voor een langere termijnpolitiek te gaan en dit in een breder gemeentelijke kader te plaatsen, werd niet op juiste waarde geschat. “Het lijkt er nu op dat de coalitiepartijen eerst voor het geld gaan, zonder te weten wat de rol van de gemeente moet zijn”, aldus Herman Scholte. Het PAC had liever gezien dat de raad eerst zou beslissen over wat voor gemeente wij willen zijn.

Blijkbaar moet een verkiezingsprogramma uitsluitsel geven over hoe de politieke partijen er in staan. Voor nu wordt er door het aannemen van het amendement door PvdA, CDA, VVD en Gemeente Belangen dus niets met de uitkomsten van dit “burgeronderzoek” gedaan, behoudens alleen maar te kijken naar de geldstromen. Het PAC wil juist nu niet afbreken wat je later misschien weer nodig hebt. Het gebruik van de expertise van de eigen inwoners, wordt door de coalitie beperkt doordat zij aangeven dat nu de raad aan zet is. Het PAC wil burgers, maar ook instellingen en bedrijven, blijvend in het hele proces betrekken. Samen de trap op, maar ook samen de trap af.

 

Een reserve in de tweede bestuursrapportage maakt een “rare” beweging

Bij de behandeling van de bestuurlijke rapportage heeft raadslid Jaap van der Ploeg een amendement over de bestemmingsreserve Brede School ingebracht. Reden hiervan is dat er een bedrag van € 100.000,- vrij komt om de gemeentelijke kas te spekken. Vreemd. De reserve is nodig voor de bouw van de Brede School. Volgens een toelichting van wethouder Roeles is nu al duidelijk dat deze “ton” niet nodig is en daarom terugvloeit in de algemene middelen, maar het zet je vervolgens aan het denken. Is dat niet met meerdere bestemmingsreserves zo?

 

Structuurvisie komt de eerste ronde niet verder dan de insprekers

Met spandoeken waren inwoners van Weijerswold duidelijk aanwezig op de publieke tribune. In totaal 8 inwoners van de gemeente Coevorden hebben van het inspreekrecht gebruik gemaakt. Dit waren niet alleen inwoners van Weijerswold, een buurtschap met beschermd dorpsgezicht en door de status van Bélvèdere gebied een cultuur en historisch landschap. De insprekers komen ook uit de Heeghe en Klinkenvlier. Daarnaast heeft Natuur en Milieugroep Coevorden ingesproken. Ieder met een eigen beargumenteerde mening waarom de windmolens in Weijerswold, maar ook een verdere uitbreiding op het Europark, niet wenselijk is. Helaas was er geen tijd meer om hierop verder te gaan. Zelfs een korte reactie van wethouder Wilting bleef achterwege.

  • Reageren op deze PAC Nieuwsbrief? Stuur dan een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Volg het PAC ook via Twitter en de PAC website.

  • Voor de inhoud van de PAC Nieuwsbrief is de PAC fractie verantwoordelijk. De telefoonnummers en (mail) adressen van de PAC raadsleden vindt u hier.

  • Stuur deze nieuwsbrief door naar bekenden als u denkt dat die hierin wellicht geïnteresseerd zijn.

  • Kent u iemand die geen Internet heeft en de PAC nieuwsbrief graag als gedrukte brief zou willen ontvangen, laat het ons even weten.

Deze nieuwsbrief is hier ook te downloaden.

aanmelding voor de PAC nieuwsbrief klik hier

Deel dit artikel op

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn