Persbericht

Coevorden, 7 november 2012

 

PAC naar aanleiding van vergunning voor nertsenfokkerij in de gemeente Coevorden:

Nu nog opstarten van in de toekomst verboden nertsenfokkerij mag belastingbetaler geen geld kosten’

Dinsdagavond heeft de PAC fractie aan de bel getrokken bij het college van B&W van Coevorden over de vergunning voor een nog op te starten nertsenfokkerij in Steenwijksmoer, gemeente Coevorden. Het PAC is tegenstander van het fokken van pelsdieren, zoals nertsen. Daarom is het PAC er ook blij mee dat de Tweede Kamer in Den Haag al tot een verbod op pelsdierfokkerij heeft besloten. In het jaar 2024 zal het nu echt afgelopen moeten zijn met de pelsdierfokkerij in Nederland. Alleen de Eerste Kamer moet nog akkoord gaan. (1)

Van de wet zal een schadevergoedingsregeling deel uit maken. Hoe die precies in elkaar zit is het PAC niet bekend.

Om te voorkomen dat ondanks het besluit van de Tweede Kamer nu nog een ondernemer in Coevorden een fokkerij opstart en wellicht straks met belastingsgeld schadeloos gesteld moet worden heeft het PAC vragen gesteld en het college verzocht hierover kontakt op te nemen met de aangewezen rijksinstantie. Uit de beantwoording van wethouder Roeles bleek dat het college zich niet voor of tegen een nertsenfokkerij wil uitspreken omdat het op dit moment wettelijk is toegestaan en een vergunning niet zou kunnen worden geweigerd.

Van de wethouder kreeg de PAC fractie de toezegging dat de gemeente kontakt op zal nemen met de aangewezen rijksinstantie en daar ook nadere informatie zal inwinnen, die teruggekoppeld zal worden naar de raad. Het PAC hoopt dat een en ander ertoe zal leiden dat de ondernemer af zal zien van zijn plannen voor een nertsenfokkerij in Steenwijksmoer.

 

(1) Zie Dagblad van het Noorden van maandag 5 november. Dit artikel was aanleiding voor de vragen van het PAC.

 


 

Voor meer informatie:

 

Jan Schatens, PAC raadslid

Tel: 0524-516723 / 06-37421018

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel dit artikel op

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn