Persbericht

-- Coevorden, 5 april 2014

 

Het bestuur van het PAC vindt het van belang om haar kiezers te informeren over haar ervaringen rond de verkiezingen en coalitie besprekingen die geleid hebben tot het coalitieakkoord BBC2014, PvdA en CDA.

Verkiezingen

De gemeenteraadsverkiezing van 19 maart 2014 heeft als grote winnaar BBC2014 naar voren gebracht. Zij wist dit resultaat als nieuwe partij te bereiken door o.m. te benadrukken dat in de afgelopen periode de buitengebieden te weinig aandacht in het gevoerde beleid hebben gekregen.
"In de stad kan alles en in de dorpen kan niets". In de campagne heeft BBC 2014 aangegeven dat de burgers in de buitengebieden meer bij het beleid betrokken dienen te worden en dat het gemeentebestuur de belangen van hen in de uitvoering meer zichtbaar moest maken.
Het PAC komt al jaren bij de burgers in dorpen en wijken. Wij hebben regelmatig getracht om de gevoelens van burgers over te brengen in de politiek. Hierin zijn wij echter onvoldoende gehoord door het vorige college van VVD, PvdA en CDA.
Het PAC ziet de huidige verkiezingsuitslag als signaal om onze openbare fractievergaderingen anders te organiseren om het nog beter in de raadsvergaderingen terug te brengen.

 

Coalitievorming

Bij de eerste besprekingen om te onderzoeken met welke partijen en op welke wijze er een coalitie gevormd kon worden is het PAC door BBC2014 uitgenodigd. Het PAC heeft die besprekingen als open en zinvol ervaren. Er was respect en waardering wederzijds en tevens bleek dat de ideeën die beide partijen hadden over veel beleidszaken, zoals o.a. het sociale domein, financiën , communicatie, betrekken van burgers bij te ontwikkelen beleid, zeer goed op elkaar aansloten .
Het werken naar meer balans tussen "stad" en de "dorpen/buitengebieden" wordt centraal gesteld. Helaas is het PAC, als grootste partij van de stad, niet uitgenodigd voor vervolgbesprekingen omdat BBC2014 meer belang hechtte aan landelijke partijen. Dit in tegenstelling tot eerdere uitingen in de pers en de verwachtingen die dit heeft gewekt bij de burgers. Dit heeft bij het PAC tot de nodige verbazing en onbegrip geleid.

Het resultaat is nu dat 2 van de 3 coalitiepartijen van de afgelopen jaren toegetreden zijn tot het nieuwe college.Wij betreuren dat het PAC daartoe niet de gelegenheid heeft gekregen. Juist bij het zoeken en vinden van balans tussen stad en buitengebieden kunnen BBC2014 en PAC een belangrijke rol spelen. Beide partijprogramma's geven dat aan; de praktijk pakt anders uit.

 

Tot slot

De fractie van het PAC houdt haar eigen verantwoordelijkheid en rol in de raad om een bijdrage te leveren aan samenwerken, verbinden en participeren. Een samenleving waarin elke burger telt.

 

pac-logo-op-geel

Bestuur PAC

 


Voor meer informatie:

Ben Kuiper, secretaris PAC

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel: 0524-525162

Deel dit artikel op

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn