Persbericht

-- 24 april 2014 / 26 april 2014


Ook illegale verwerking van vuilverbrandingsslakken in Coevorden?

Op het terrein Mars 9 in Coevorden op het Nederlandse gedeelte van het Europark zijn vuilverbrandingsslakken voor de fundering van een vloeistofdichte vloer toegepast. Op basis van monitoring heeft de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD) gemeld dat er sprake is van 'lichtverhoogde parameters' en dat dit aanleiding is voor nader onderzoek.

In februari stelde het college van B&W nog op een vraag van het PAC: "Er zijn geen aanwijzingen dat verbrandingsslakken op de Nederlandse zijde van het Europark zijn verwerkt a.q. gestort." Nu wordt echter door de RUD gemeld dat de toepassing van de verbrandingsslakken op Mars 9 was gemeld bij het college van Coevorden. Het college had naar aanleiding van vragen van het PAC opdracht aan de RUD gegeven voor een onderzoek. De RUD meldt ook dat een exportvergunning over 28.500 ton verbrandingsslakken, of te wel 820 transporten, betrekking heeft op de toepassing daarvan op Mars 9. De exportvergunning uit 2012 was door het PAC opgediept uit het internet en aan het college in maart toegestuurd.

Zoals door het PAC al begin februari gemeld speelt in Duitsland een onderzoek naar mogelijke illegale verwerking van verbrandingsslakken op het Europark. Inmiddels zijn in Duitsland ook twee bouwvergunningen gemeld voor de toepassing van 41.000 ton in twee andere projecten op het Europark.

Het PAC maakt zich grote zorgen over de bedreiging van de kwaliteit van de bodem en het grondwater door het toepassen van de slakken en bereidt nadere vragen aan het college voor om de ernst van de zaak te kunnen bepalen. Zowel wat de milieuaspecten betreft als ook ten aanzien van de vergunningverlening, controle en handhaving door de autoriteiten en de eventueel financiële en economische gevolgen.

 

Het PAC heeft op 26 april haar vragen aan het College van B&W gestuurd. De vragen zijn in PDF formaat te lezen en te downloaden.

 


Voor meer informatie:

Kor Roossien, fractievoorzitter

0524-523221 of 06-22425391

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel dit artikel op

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn