Persbericht

Coevorden, 7 oktober 2010

Gemeenteraad Coevorden moet recht houden om afwijkingen van bestemmingsplannen niet goed te keuren

De fractie van het PAC vindt dat de Gemeenteraad Coevorden het recht moet houden om afwijkingen van bestemmingsplannen niet goed te keuren. B&W stellen voor om 11 categorieën van besluiten aan te wijzen waarbij de gemeenteraad in de toekomst er niet meer aan te pas komt. De raad wordt voorgesteld af te zien van het recht een 'verklaring van geen bedenking' te weigeren en zo een besluit van het college tegen te houden.

 

De 11 categorieën van besluiten bevatten bijvoorbeeld 'Het bouwen van een antennemast met een hoogte van meer dan 40 m' of het 'Veranderen van het gebruik van onbebouwde gronden, mits passend bij de hoofdfunctie van het omliggende gebied' als dat in strijd met het bestemmingsplan is. Volgens het PAC tast de vergaande delegatie aan het college de functie van volksvertegenwoordiger van de raadsleden aan. Raadsleden maken hun eigen afwegingen en volgen niet altijd de visie van het college over wat 'goede ruimtelijke ordening' is. "Wij zijn de gemeente Rotterdam niet. In een gemeente op de schaal van Coevorden mogen de mensen van de raad verwachten dat men serieus werk maakt van ruimtelijke besluiten, ook al lijken die van ondergeschikte aard. Ze kunnen grote betekenis hebben voor inwoners," aldus fractievoorzitter Bernhard Ensink.

 

Het college gaat er in het raadsvoorstel letterlijk vanuit: "Er mag vanuit gegaan worden dat zowel het college als uw raad eenzelfde ruimtelijke afweging maken." Voor Bernhard Ensink is deze uitspraak volstrekt in tegenspraak met de huidige dualistische verhoudingen tussen college en raad. "Een vloek van het college in de dualistische kerk, die goed weergeeft dat het college van een volgzame raad uitgaat. Maar we zitten er niet voor spek en bonen!", aldus Ensink.

 

De raad vergadert vandaag, donderdag 7 oktober, om 21.00 uur over deze zaak.

 

Bijlage: Het amendement (als PDF-file)

 

Update 8 oktober 2010: Het amendement is niet aangenomen. PAC en Gemeentebelangen stemden voor. PvdA, VVD, CDA en D'66 waren tegen.

 


 

Meer info via Bernhard Ensink, fractievoorzitter,

telefoonnummer 0524-851161 of 0641744350.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel dit artikel op

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn