PAC Progressief Accoord Coevorden

Wij werken aan een duurzame, progressieve, inclusieve samenleving

Doe je mee?

PAC (Progressief Accoord Coevorden) is een politieke vereniging die sinds 1984 als politieke partij vertegenwoordigd is in de gemeenteraad van Coevorden.

PAC staat voor een duurzame samenleving in de breedste zin van het woord. Een samenleving die ruimte geeft aan haar inwoners om mee te denken en mee te doen. Waar inwoners ruimte krijgen tot zelfontplooiing en creativiteit. Een samenleving waarin we met respect voor elkaar, voor onze omgeving en voor het milieu verantwoordelijkheid nemen. Waar we oog hebben voor de ander, waar we verschillend mogen zijn en waar we vanuit die visie met elkaar op duurzame wijze de samenleving vorm willen geven. PAC staat voor een samenleving die open staat voor iedereen.

De uitgangspunten van PAC zijn:

Lokaal

We staan midden in de Coevorder samenleving.

PAC is sinds 1982 als lokale, progressieve partij actief. We richten ons op onze eigen gemeente omdat we daar invloed op hebben. Natuurlijk hebben ook provinciale, landelijke en Europese ontwikkelingen invloed. Wij zullen dit steeds vertalen naar wat dit voor u en ons betekent.

Onafhankelijk

We zijn onafhankelijk van landelijke partijen die die van ons vragen hun landelijke verkiezingsprogramma of beleid te vertalen. We zijn niet gehouden aan landelijke partijlijnen. We hebben alleen verantwoording af te leggen aan onze inwoners en onze kiezers.

We kunnen door onafhankelijk te zijn alle partijen benaderen in de provincie of in Den Haag als er zaken spelen die onze inwoners raken.

Creatief

Wij zijn een partij die denkt in alternatieven als we het ergens niet mee eens zijn. We doen suggesties en verbetervoorstellen op de voorstellen die het college ons voorlegt. We denken vooraf mee en hebben inbreng op thema’s die spelen, we denken in mogelijkheden en oplossingen in plaats van moeilijkheden en problemen. Daar zijn we creatief en innovatief in.

Onze standpunten

Sociale Rechtvaardigheid

In de gemeente Coevorden leven meer dan 3000 volwassenen en 1000 kinderen in langdurige armoede. Armoede leidt tot een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid, uitval op school of werk, relatieproblemen, huiselijk geweld en agressie. PAC wil dat de gemeente armoede en grote inkomensongelijkheid bestrijdt, de schuldhulpverlening ruimhartig toepast en de WMO- regeling toegankelijk en betaalbaar houdt. Daarnaast is meer en gerichte aandacht nodig voor jeugd, ouderen en mensen met een beperking.

Natuur, Milieu en Klimaat

Of we het nu willen of niet, klimaat en milieu zullen belangrijke vraagstukken blijven in de komende jaren. Wij spreken zelfs niet meer van een tijdperk van verandering maar van de verandering van een tijdperk. PAC is ervan overtuigd dat die verandering alleen maar succesvol is als iedereen meedoet. Industrie en grote vervuilers voorop. De gemeente speelt een belangrijke rol met voorlichting, facilitering en toezicht.

Wonen, Werken en Leefomgeving

Iedereen heeft het recht om betaalbaar en prettig te wonen. Helaas zien we dat dit steeds minder vanzelfsprekend wordt. Met een gemiddeld inkomen is het nog nauwelijks mogelijk om een koopwoning te vinden in de stad Coevorden of in de dorpen in onze gemeente. En de wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning zijn ook in onze gemeente inmiddels langer dan drieënhalf jaar. PAC biedt oplossingen met een gemeentelijke koopgarantregeling, zelfbewoningsplicht en het terugdringen van vakantiebewoning. PAC spant zich in voor een gezonde woon- en leefomgeving, waar het prettig werken is.

Landschap, Cultuur en Historie

De kleinschaligheid van dorpen, de beekdalen en het coulisselandschap, de door het landschap verspreide boerenerven, de vestingstad met zijn rijke historie. Dit zijn de redenen waarom mensen graag in onze gemeente wonen, hier vakantievieren of waar zij het bestaansrecht van hun bedrijf aan ontlenen. Daarom wil PAC de aantasting van het landschap tegengaan en de zichtbaarheid en beleefbaarheid van cultuur en historie versterken.

Bestuur en Democratie

De samenleving is erg veranderd. Iedereen wil invloed hebben op wat er gebeurt in de buurt en met de dingen die je raken. Maar de huidige democratie houdt daar geen rekening mee. PAC wil de transparantie van bestuur verbeteren en zeggenschap van inwoners op de directe leefomgeving verbeteren door de invoering van een burgerbegroting, burgerfora en een samenlevingsagenda.

Werkzaamheden en invloed

We kennen in de gemeenteraad van Coevorden drie soorten bijeenkomsten waar wij onze invloed kunnen uitoefenen.

Themabijeenkomsten

Op deze bijeenkomsten informeert het college en de gemeentelijke organisatie de raad over de verschillende thema’s die spelen. Ook worden hier de zienswijzen en ideeën van de verschillende partijen besproken vóór dat er voorstellen worden aangeboden aan de raad.

Commissievergaderingen

In commissievergaderingen worden voorstellen van het college besproken door de raad. Ook kan de raad hier zelf onderwerpen aan de orde stellen die ze met elkaar willen bespreken om het college richting te geven. Door het stellen van vragen, door (tegen)voorstellen te doen en het debat met elkaar en het college aan te gaan hebben we invloed op wat er uiteindelijk in de raad aan de orde wordt gesteld.
Voor actuele zaken die spelen maken we tijdens de commissievergadering gebruik van het ‘vragenuurtje’.

Inwoners van Coevorden die iets onder de aandacht willen brengen van de raad kunnen tijdens commissievergaderingen inspreken.

Raadsvergadering

In de raadsvergaderingen komen de definitieve voorstellen van het college ter besluitvorming aan de orde. Door opnieuw het debat aan te gaan, argumenten naar voren te brengen proberen we draagvlak te krijgen voor wat beter kan. Daarbij maken we soms gebruik van amendementen (wijzigingsvoorstellen) of moties (beleidsvoorstellen) om de raad een uitspraak te vragen.

Naast de vergadermomenten kunnen we op elk moment schriftelijke vragen stellen aan het college. De antwoorden kunnen we, indien gewenst, agenderen voor de commissievergaderingen.

Progressief Accoord Coevorden

Bestuur

Voorzitter

Irene Driehuis

Tel. 06 – 30 72 68 69

Penningmeester

Gijbert Six

Tel. 06 – 24 25 53 03

Secretaris

Stefan Kroeze

Tel. 06 – 39 21 43 26

Het bestuur is bereikbaar via [email protected]

Bron: Archief Coevorden | Plattegrond vesting Coevorden