PAC heeft op 16 december 2024 een openbare themabijeenkomst georganiseerd over biovergisters, met gastsprekers Rob Bongers en Geert Starre.
Aanleiding voor de themabijeenkomst is dat Shell onder de naam Nature Energy Coevorden(NEC) een biovergister in Coevorden wil starten. Daarnaast heeft VARO Energy heeft onder de naam Bio Energy Coevorden (BEC) al een biovergister die bovendien flink wil uitbreiden. Beide bedrijven zitten vlak naast woonwijk De Heege.
PAC heeft zorgen over de mest- en biovergistingsactiviteiten en de plannen voor uitbreiding.
Zo’n 40 geïnteresseerden hebben op 16 december geluisterd naar spreker Rob Bongers. Bongers startte zijn betoog met de mededeling dat mest voor 90% uit water bestaat, en dat het verrekte veel energie kost om water te vergisten. Dat mestvergisting het mestoverschot weg kan werken, daar dacht Bongers het zijne van.
De mineralen in de mest verdwijnen niet door vergisting en het probleem van de mestoverschotten gaat juist om die mineralen.
Bongers gaf aan hoe de Commissie MER in zijn rapport erg kritisch is geweest over de MER van Nature Energy. Volgens de commissie geeft de aangeleverde MER onvoldoende duidelijkheid over een aantal gevolgen van de plannen. Denk dan aan de gezondheid van omwonenden, luchtkwaliteit, geuroverlast en het geluid. U kunt ook zelf het rapport van de Commissie MER over Nature Energy nalezen.
De aanwezigen deelden hun zorgen over de toename in verkeersbewegingen. Bongers gaf aan dat dit in de MER een plaats moet krijgen bij de beschrijving van alle genoemde aspecten.
Daarnaast is de vergistingsinstallatie met bijbehorende voorzieningen aangemerkt als risicovol bedrijf vanwege de opslag van gas. Daarom moet het bedrijf volgens het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo) voldoen aan extra veiligheidseisen en eerst meer inzicht geven in de veiligheidsrisico’s en maatregelen die genomen worden om deze risico’s te beheersen.
Rob Bongers is bestuurslid van Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland. Deze stichting heeft als doel de leefbaarheid van het buitengebied te beschermen.
Als tweede spreker gaf Geert Starre een enthousiast pleidooi over hoe burgers zich kunnen verenigen om gehoord te kunnen worden door de rechter over plannen als deze. In de relatie tussen de initiatiefnemer (Nature Energy in dit geval) en de overheid die de vergunning afgeeft heeft de burger geen rol. Door in stichtingsverband de bescherming van de omgeving na te streven kunnen burgers toch als belanghebbende aangemerkt worden als ze een eenmaal afgegeven vergunning willen bestrijden bij de rechter. Starre wees de aanwezigen op de stichting Advocaat van de aarde.
Deze stichting steunt organisaties en burgerinitiatieven die middels de kracht van de wet opkomen voor het belang van de aarde.
Geert Starre is milieu-activist en bestuurslid van Stichting Milieubeschermingswacht te Meppel. De stichting zet zich in voor natuur en milieu en werkt nauw samen met andere milieubeschermingsorganisaties, zoals Milieudefensie en vereniging Meten = Weten.